[divider]
Home » Каријерно вођење и саветовање

Каријерно вођење и саветовање

Посао

               Ускоро завршаваш средњу школу и питаш се шта даље? Уколико не планираш наставак школовања, следећи корак по завршетку средње школе је запослење. Али како наћи посао, како почети? На следећим странама можеш да пронађеш корисне савете и линкове који ће ти помоћи у потрази за послом.

НСЗ Филијала  Зрењанин је прво место где можеш потражити информације.

Други корак је  радна биографија (CV – curriculum vitae). Радна биографија садржи твоје личне податке, име презиме, адресу, број телефона, e mail, образовање, радно искуство. Личне особине и компетенције. Радна биографија треба да буде јасна и прегледна, и истинита. Сви подаци из радне биографије се могу лако проверити. У неким огласима се тражи да напишеш  пропратно или мотивационо писмо, које може бити од велике помоћи ако немаш радног искуства. На линковима испод можеш наћи упутства и алат за прављење радне биографије и пропратног писма на српском и енглеском језику.

БОШ Каријера

Направи свој Europass CV

Europass CV  шаблон на енглеском језику

Креирај својe Europass propratno pismo.

                Сада имаш своју радну биографију шта даље? Следећи корак је активно тражење посла. Огласе за посао можеш наћи на сајтовима  Info stud и на сајту Националне службе за запошљавање. Национална Служба за запошљавање  објављује часопис Послови, ту можеш наћи огласе за посао али и корисне савете. Часопис можш наћи у просторијама НСЗ и у онлине форматуна сајту НСЗ-а.

Један од начина да ступиш у контакт са будућим послодавцима а и они са тобом је преко социјалне мреже LinkedIn . На овој друштвеној мрежи креираш свој профил, и можеш да претражујеш послове које оглашавају компаније. 

Добар начин да стекнеш радно искуство је и преко програма запошљавања које организује Република Србија. Један од таквих програма је и Моја прва плата .

Студирање

               Уколико одлучиш да наставиш школовање, у нашој земљи постоје универзитетски центри у Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Нишу. У Зрењанину је Технички факултет Михајло Пупин, а у Вршцу Висока струковна васпитачка и медицинска школа.

                У зависности од интересовања можеш да упишеш струковне или академске студије. Струковне студије трају 3 године, а академске трају 4 године и по завршетку академских можеш уписати мастер студије које трају годину или две у зависности од факултета и програма. Већина факултета организује припремну наставу која се организује пре пријемних испита.

                Факултет можеш уписати као буџетски студент или самофинансирајући. То зависи од просека који имаш у средњој школи и броја бодова које оствариш на пријемном испиту. Буџетски студенти не плаћају школарину, могу да конкуришу за дом и мензу. Самофинансирајући студенти плаћају школарину која се разликује од факултета до факултета.