[divider]
Home » СШ "Вук Караџић" » Војна академија из прве руке

Војна академија из прве руке

Матурантима се нуди велики број могућности након завршетка средње школе. Многи настављају учење и одлазе на неки од факултета или у више школе, други проналазе посао.

Сваке године факултети се утркују у томе ко ће привући више студената. Промовишу доступне смерове и истичу предности образовних профила који се налазе на њиховом факултету. Овог понедељка ученици четвртих година СШ “Вук Караџић” слушали су предавање о Војној академији и војничком позиву. Предавачи су били мајор Раде Даљевић и његове колеге професионални војници.

Једночасовно обраћање ученицима било је занимљиво и поучно. Мајор је објаснио принцип рада Војне академије и начин конкурисања овог позива говорећи веома објективно. Осим бенифиција које војници имају, указао је на негативне појаве које прате сваког запосленог у војсци Србије: ”То је посебан начин живота. Не функционишу ствари као што је у серији приказано. Тражи се одрицање и физичка спремност. Зато млади људи најчешће могу да издрже тај темпо. Никада нисте везани за једно место. Стално се селите. Кад год вас позову морате бити на располагању.” објаснио је мајор Даљевић. Предавачи који су веома допринели квалитету презентације говорили су о томе како изгледа један војнички дан. Објаснилу су ученицима која су њихова задужења и шта се очекује од једног војника.

Предавање је пријало чути јер је било садржајно, али не и преобимно. На самом крају сви присутни су могли да поставе своја питања и сазнају све шта их занима.

Slika